Ce este papier mache sau pasta de hartie?

papier-mache-cainiDe curând am fost la un atelier de împletit coşuri şi a fost foarte distractiv și interesant. Pe lângă faptul că am învăţat să fac coşuleţe din hârtie am făcut cunostiință şi cu alte pasionate de handmade, ce bine e să ai cu cine vorbi aceiași limbă :-p.

Împletind coşurile, am avut discuţii amicale despre cum să faci bijuterii, cum să faci diferite lucruri şi una din iscusite pomeneşte de un cuvânt mai ciudat, în franceză de  papier mache – o tehnică draguță.

Curioasă o întreb ce este şi îi spun că am auzit vag de acest cuvânt, însă nu ştiam prea multe ce înseamnă spre ruşinea mea, mă scuzi acuma nu le pot ştii pe toate, dar învăţăm împreună despre lumea handmade.

Fata mi-a răspuns simplu că este o pastă din hârtie amestecată cu apă, făină, aracet şi că poţi modela orice din ea.

După ce am ajuns acasă eram curioasă să ştiu mai mult despre acest subiect, astfel că am căutat pe internet şi am găsit răspunsuri. Le -am sintetizat şi am zis că nu se poate să nu fac un articol despre această arta frumoasă şi accesibilă, este important şi pentru tine să cunoşti această tehnică sau arta din ziare, cum i se mai spune.

Tehnica “Papier mâché” a apărut acum foarte mult timp în China cam în aceeaşi perioadă cu hârtia şi apoi treptat s-a răspândit în toată lumea. În Europa a fost folosită pe scară largă atât ca alternativă la foarte  multe materiale scumpe  cum ar fi spre exemplu:  în construcţii ptr lemnul curbat sau ca alternativă ieftină la celebrele păpuşi de porţelan.

Papire mache este un cuvânt de origine franceză şi s-ar traduce ca  hârtie mestecată…adică o combinaţie de mai multe straturi de hârtie poroasă ( cel mai indicat-hârtia de ziar) şi /sau bucatele de textile asamblate prin lipire cu un adeziv umed.
Adezivul poate fi realizat în casa  fie după metoda clasică ( apă cu făină ), fie un amestec de lipici/aracet cu apă sau un adeziv pentru tapet pe care îl poți găsi în orice magazin de materiale de construcţii.

Metodă de obţinere

Această pastă se poate obţine în mai multe moduri după mai multe reţete. Cea mai simplă reţeta este cea în care hârtia ( ziare, şerveţele, cofrage de ouă, hârţe igienică etc.)  se rupe ( nu se taie) în fâşii mici şi se lasă la înmuiat într-o găleată cu apă ferbinte 24 de ore.Apă trebuie să acopere fâşiile. În cazul în care nu poţi să aştepţi 24 de ore le fierbi până se dezintegrează. După ce s-au înmuiat se mixează sau le poţi amesteca cu mâna. Când ai obţinut un ”piure” de hârtie adăugi puţin câte puţin pastă de tapet, aracet sau făină în funcţie  de cât ”piure de hârtie”  ai obţinut. Se recomandă a se adăuga puţină sare sau ulei pentru a nu face mucegai.

Mici trucuri

–  Ai grijă să-ţi protejezi suprafaţa de lucru pentru că lasă urme care cam greu se curață, odată ce pastă s-a uscat.

– Foloseşte hârtie cerată ca suprafață de lucru; de cele mai multe ori hârtia-mache nu se va lipi de ea.

– Nu scufunda toate bucăţile deodată; 4-6 sunt de ajuns.

– Acoperă amestecul cu folie de plastic dacă ai nevoie pentru a lucra la proiect peste 2-3 zile.

La ce foloseşte?

Practic din această pastă poţi face orice vrei TU, doar imaginaţie bogată să ai sau un laptop cu conexiune la internet și pe google găseşti de toate, în caz că imaginaţia ta a fugit pe undeva. :-p
Iată câteva idei despre ce poţi face cu această pastă de hârtie:

Măşti
masti

   Animale
animale
Fructe

fructe
Bijuterii

bijuterii


Obiecte decorative
images
images2

Presupun că numele tehnicii e mai dificil, însă sunt sigură că de această metodă ai mai auzit, dacă nu ai noroc cu mine că te informez eu 😛

Acum nu trebuie să-ţi mai faci griji ce să faci cu ziarele din casă. Le reciclezi într-un mod foarte creativ.

Chiar sunt curioasă ce părere ai despre această tehnică?

Lasă-mi un mesaj sau un comentariu în chenarul de mai jos.

P.s Nu arunca ziarele pentru că data viitoare vom face o ”prăjitură din ziare” .

Posted in Blog.

6 Comments

  1. Super articolul, ma bucur nespus ca l-am gasit. Fiimeu la scoala are de pregatit tot felul de minuni la lucru practic asa ca-mi este foarte mult de folos. Nu am prea inteles proportiile dar sper sa iasa ceva . Imediat o sa-mi pun si eu la inmuiat ziare.

  2. Mi se pare grozav acest articol. Acum stiu ce voi face pt. Paste. Sincer ramasesem in pana de idei, dar am dat peste acest site!! Multumesc mult!!! Am descarcat si caietele cu idei creative!!! deabia astept sa le incerc pe toate mai ales cea cu tricoul!!!! 🙂

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.