Cum se fac lumanarile?

Cină romantică. Primele cuvinte care îmi vin în minte sunt  lumânări, muzică, șampanie sau vin, petale de trandafir, etc. Ar mai fi cină așa romantică dacă ar lipsi lumânările? Cred că sunt un element principal, dar discret în crearea unei atmosfere de vis, romantice.
Într-o seară am pregătit soțului meu o cină mai romantică și dacă stau să mă gândesc lumânările au fost cele care au creat atmosferă aceea, fără ele nu ar mai fi fost același lucru.
Din cele mai vechi timpuri lumânarea a fost principală sursă de lumina, iar materialele din care s-au lucrat lumânăƒrile au diferit de la loc la loc, firul putând fi lucrat și din alte materiale decât bumbacul, iar €œcombustibilul ce întreține arderea de asemenea, pe lângムceară de albine, s-a folosit și grăƒsimea animalăƒ.
Ύn antică Romăƒ, în jurul secolului întai, lumânăƒrile erau făƒcute din substanțele unei plante. Egiptenii și locuitorii cei din Creta preparau lumânăƒrile din cearムde albine, încムdin anul 3.000 î.Hr. După cum vede, primele lumânăƒri erau produse din diferite forme de grăƒsime naturalム(cearムși seu).Poate nu ți-ai dat seama de acest lucru, dar lumânările sunt foarte folosite:
Știai că, zilnic:

* în 50% din case se aprind lumânări parfumate 
* în 80% din restaurante, hoteluri și pensiuni te așteaptă la masă lumina unei lumânări 
* 35% dintre cadouri reprezintă lumânări decorative și parfumate 
* 47% dintre obiectele de decor sunt lumânările decorative 
* 97% dintre centrele de relaxare folosesc lumânări aromate 
  
De câƒte ori nu ai aprins o lumânare acasăƒ? De câte ori nu te-a așteptat cineva la cinムcu un sfeșnic pe masă? De câte ori la restaurant, dupムsalutul de bun venit, ospăƒtarul a aprins lumânarea discret? La câte petreceri sau în câte recepții de hotel nu ai remarcat formă sau culoarea unei lumânăƒri arzând ?Mirosul special din saloanele de relaxare de câte ori te-a ajutat sムfii într-o formă mai tonicăƒ?

Răƒspunsurile le anticipez… Lumânăƒrile sunt prezente discrete în viețile noastre. Te-ai întrebat de unde vin, ce mâini cu suflet le-a creat, cât a fost joc sau pasiune?

 
Cum poți confecționa o lumânare? 
Există multe reviste și cărți care te pot învața să devii maestru în confecționarea lumânărilor, însă eu în acest articol vreau doar să-ți arat etapele principale de realizare a unei lumânări.

Tot ce-ţi trebuie pentru a crea o lumânare fie pentru tine, fie pentru a o dărui unui om drag sau unui moment drag impreună cu prietenii este răbdare şi imaginaţie.
 
Materia primă pentru lumânări este parafina. Fie o refoloseşti din lumânări vechi, fie foloseşti parafină nouă. Pentru a ridica punctul de topire şi pentru a îmbunătăţi opacitatea, poţi adauga lângă parafină, stearina în proporţie 80 / 20. Stearina are proprietatea de a mări gradul de retragere în momentul răcirii, permiţând mai uşor scoaterea lumânării din matriţă. Totodată, stearina îmbunătăţeşte intensitatea culorii după adăugarea pigmenţilor şi prin ardere, lumânarea degajă mai puţin fum şi dureză mai mult.
 
Pentru început ai nevoie de două vase, unul în care pui parafina şi pe care-l scufunzi într-un vas mai mare cu apă, după procedeul bain-marine. Temperatura de fierbere este 80-90°C.

 

Culoarea
Cantitatea de pigment pentru a obţine culoarea optimă, este de 2 -4 gr. per 1kg parafină. Se amestecă pigmentul specific cu parafină topită cu mare grijă. Prea mult pigment influienţează calitatea flăcării.
 
Se pot combina pigmentii , pastrând proporţiile , pentru a obţine nuanţe noi. Cu cât veţi deprinde mai bine meşteşugul de a realiza lumânări, cu atât veţi putea face o lumânare în staturi de culori sau degrade.
 
 
Parfumul
Uleiurile parfumate pentru lumanari fac ca acestea să îmbrace decorul în arome discrete vanilie, santal, trandafiri, lamâie, măr. 2-3 picaturi din acest ulei se adaugă în ceara topită şi se amestecă.Veţi simţi un pic din plăcerea volatilă a acestui meşteşug.
 
Matriţa
Matritele sunt cele care dau formă lumănărilor. Puteţi folosi orice recipient ce pare interesant, de la o scoica mare, un pahar, coji de nucă, orice vă inspiră din natură. Totodată, poţi alege o matriţă special creată pentru confecţionarea lumănărilor cu forme bine definite:
 • Forme geometrice – cub, sferă, piramidă, hexagon, pătrat,con, romb
 • Cilindru pentru evenimente
 • Forma plutitoare – inimă, peşte, flori, frunze, soare, steluţe fluturi
 • Forme pentru evenimente: om de zăpadă, inger, brazi, candelă, steluţe.

Matriţele trebuie să fie spălate înainte cu apă caldă şi apoi şterse cu o cârpă moale fără a lăsa scame.

 
Fitilul
Matriţa fie are o gaură prin care trece fitilul şi se înoadă, fie se fixează pe un suport metalic de prins fitilul. Se poate folosi chiar dispozituvul de prindere a fitilului. Daca este o matriţa specilă, aceasta are un ac de fixare a fitilului prin care-l centrăm. Daca este o matriţă împrovizată, atunci acesta se fixează legându-se central de un creion aţezat apoi pe buza superioară a mariţei.
 
Fitilul trebuie sa fie potrivit ca mărime în funcţie de diametrul lumânării. Un fitil prea mare conduce la obţinerea unei flăcari care arde prea repede lumânarea şi mai mult decât atât, scoate un fum neplăcut. Dar dacă, fitilul este prea îngust raportat la diametrul lumânării, acest aspect va duce la arderea acesteia într-o manieră neuniformă, schimbând forma lumânării.
 
Turnarea
Se umple matriţa în care a fost fixat fitilul cu ceara topită cu mare atenţie, lin, pentru a nu permite păstrarea unor goluri de aer sau descentrarea fitilului.
 
Finalul
Cănd s-a răcit complet ceara, se taie nodul fitilului inferior şi se retrage lumânarea din matriţă. Pentru a uşura acest procedeu, e mai sigur să lăsăm 10 minute matriţa în frigider pentru a obţine o lumânare perfectă.
 
Pentru a fi sigur că se scoate lumânarea mai usor din matriţă, se poate mări uşor procentul de stearina folosit ca materie primă sau se poate pulveriza matriţa înainte de folosire cu un spray anti-aderant special.
 
Păstrarea lumânărilor
După scoaterea din matriţă, lumânările trebuie lăsate timp de 24 de ore pentru detensionare.
 
Atenţie! Protejează suprafaţa de lucru si pe dvs. cu un şorţ. Nu uita că topirea directa a parafinei, la flacără, reprezintă un pericol de incendiu. Vaporii de ceară sunt inflamabili la 180°C.
 
 
Creativitate
Pentru a realiza matriţe unice, poţi adăuga înainte de turnarea parafinei topite în matriţa, elemente naturale : scoici, pietre, chiar margele de sticlă, resturi colorate de lumănări, boabe de cafea.
 
Pictează
Poti picta lumânările, scrie chiar un nume drag. Te poţi juca cu şabloane pe care le aplici pe lumanări şi apoi colorezi.

http://3.bp.blogspot.com/-takz4Wpbimw/Tr0sExWY9XI/AAAAAAAAABM/7ApfKtZyk-s/s1600/pictura.jpg


 
Sculptează
O tehnică ce implică multă experienţa în acest meşteşug, este sculptura în lumănări. Poti realiza opere de artă.

 

 

Îți plac lumânările?
 
Cu ce ocazie le folosești?
 
Ți-a plăcut acest articol?
 
Lasă-mi te rog un comentariu sau o părere.
 
 
P.s În articolul următor vom face și noi o lumânare … mai neconvențională….. dintr-un fruct. Nu îți spun mai mult. Data viitoare vei afla exact cum și ce ușor poți face o lumânare.

Posted in Blog and tagged , , , .

12 Comments

  • Raluca procedeul este cel de baza diferenta este ca mai intai, vei topi fiecare tip de ceara in recipiente diferite. Ia sablonul de baza si pozitioneaza fitilul. Toarna primul strat de ceara si asteapta sa se raceasca. Abia apoi poti continua si cu urmatorul strat, de culoare diferita.

   Daca vrei sa obtii un efect in degrade, atunci toarna al doilea strat de ceara cat primul inca nu s-a intarit. Daca doresti sa obtii straturi pe diagonala, atunci inclina sablonul in momentul in care torni ceara.
   Citeste mai mult aici.
   Sper ca iti este de folos aceasta informatie. Mi-as bucura tare mult daca mi-ai trimite poze cu lumanarile realizate de tine pe crisfesthandmade@yahoo.com

 1. Pingback: Cum sa-ti faci un colaj cu planurile tale | Crisfest

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.